Hogyan segítsd gyermeked környezettudatossá válását?

A környezettudatos nevelés egyszerűbb, mint gondolnánk, a kulcs: a jó példa és a sok beszélgetés, hogy gyermekeink a lehető legkorábban megértsék, bizony, ők a felelősek azért a helyért, ahol élnek.

Felejtsük el az elvont fogalmakat, helyette mutassunk példát és menjünk ki a természetbe!

Összességében elmondható, hogy a „klímavédelem”, „fenntartható fejlődés” stb. szavakat nem is igazán tudják értelmezni a fiatalabbak. Túlságosan elvontak számukra…

Az is tény, hogy akkor tudjuk megismertetni, megszerettetni velük a környezettudatos életmódot, ha minél többet vagyunk a természetben. Ezáltal saját tapasztalatokat szerezhetnek, gondoljunk csak bele: a kanapén ülő, folyton videójátékozó, mobiltelefont nyomkodó életmód nagyon messze van a természetestől és a természettől.

 

Gondozzatok együtt egy kis konyhakertet

A kisgyerekek nagyon élvezik a locsolást, valamint nagyon izgalmas látniuk, hogy hogyan lesz egy kis magocskából ehető, finom zöldség. Legegyszerűbb, paradicsomot, paprikát és tökféléket termeszteni.


Közlekedjetek zöldebben

Iktassatok be autómentes napokat! Menjetek a közeli boltba sétálva vagy biciklivel! Ismertesd meg a gyereket a tömegközlekedéssel- nekik ez egy nagyon jó móka és újdonság. Ha hosszú útra indultok, menjetek vonattal: imádni fogják, és még a környezetnek is jót tesz…

 

Legyen az újrahasznosítás egy kézműves foglalkozás

A kisgyerekek nagyon szeretnek kézműveskedni. Jó ötlet az újrahasznosítás: használjatok joghurtos és italosdobozokat, újságpapírokat, régi, nem használt tárgyakat. Az interneten rengeteg ötlet van, amiből inspirálódhattok.


A természet közelsége pszichésen is jó hatással van a gyerekekre

Egy kutatás összehasonlította azokat a gyerekeket, akik huzamosabb időt töltöttek a természetben, és azokat, akik zárt térben vettek részt programokon. Az derült ki, hogy az előbbi csoportba tartozó gyerekek több érzelmi tapasztalatot éltek át, és nyitottabbak voltak a szociális kapcsolatok építésére közvetlenül a természetben töltött program után, mint egy zárt térben lévő csoport.  A természetben való rendszeres időtöltés következtében egészségesebb az önbizalmuk, javulnak a nyelvi és kommunikációs képességeik. Csökken bennük az agresszió, a szorongás és a stressz.

Magyarázd el neki a közte és a természet között lévő kapcsolatot

Egy városban felnövő gyerek gyakran nem érti, hogy ő is része a természetnek, illetve ahhoz, hogy ki legyenek elégítve a szükségei, energiafelhasználásra van szükség. Mesélj neki az ő nyelvén az ökológiai lábnyomról. Mondd el neki azt is, hogy hogyan termelődik az energia, az élelem, és ezeknek milyen hatásai vannak.  

 

Használjatok a fenntarthatóság jegyében készült termékeket (pl. vászonszatyor), és mondd el neki, hogy miért fontos ezek használata (nem termelünk annyi szemetet)
Műanyag palackok, kulacsok helyett szerezz be Neki egy hosszú évekig használható Ökopalackot, mellyel szintén sokat tehet a környezetéért. Büszke lesz rá, és imádni fogja a rajzolható, színezhető „zöld palackot”.

 

Kattints ide a megrendeléshez: www.okopalack.hu/fiatalok

 

Összefoglalva: a tudatos gyerekneveléssel sokat tehetünk a saját és az ő jövőjük érdekében

Ökopalack nyertesek

A fotón a Thank you ökopalack 2018-as Kreatív Pályázatának nyertes osztálya látható. A Facebook-on megnézheted az összes remek pályázatot ide kattintva!