Mennyi vizet igyon a gyerek naponta?

A cukros üdítők és az ízesített löttyök világában gyermekeinket néha nehéz rávenni, hogy elegendő vizet igyanak, sőt néha teljesen elfelejtjük a mindennapi teendőink közepette, hogy a gyermekünk mikor, mennyi is milyen folyadékot fogyaszt. Szülőként fontos tudnunk, hogy mit és mennyit iszik gyermekünk, mert hidratáltsága jelentős hatással lehet egészségére, közérzetére, sőt, még iskolai teljesítményére is. Különösen fontos erre odafigyelni meleg időben vagy edzés után.

Miért fontos a vízivás, és mitől függ, hogy mennyit igyanak?

Születéskor a babák teste körülbelül 75% -ban folyadékból áll. Az idősebb gyermekek és felnőttek esetében a test körülbelül 60% -a folyadék. A folyadék valóban alapvető az egészség szempontjából, mivel szervezetünk sejtjeinek normál működéséhez szükséges, valamint ahhoz, hogy megszabaduljon a salakanyagoktól. Mind a felnőttek, mind a gyermekek által fogyasztott folyadék mennyisége és típusa jelentősen befolyásolhatja egészségüket.

A gyermek szükséges folyadékfogyasztási mennyisége nagymértékben változhat: függ az életkortól, nemtől, valamint az időjárástól és a fizikai aktivitástól. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) iránymutatásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy mennyi folyadékra van szüksége a gyermekeknek – ezeket az alábbiakban foglaljuk össze. Általános szabály, hogy a 4 és 13 év közötti gyermekeknek napi 6-8 pohár folyadékot ajánott inniuk. (Fiatalabb gyermekeknek viszonylag kisebb adagokra van szükségük, pl. 1,5 dl-es pohár 4 éves és 2,5 dl-es nagyobb gyermek számára).

Lássuk a konkrét számokat: Mennyi vizet kell inniuk a gyerekeknek?

Fiúk és lányok 4-8 éves: 1,1-1,3 liter naponta

Lányok 9-13 év: 1,3-1,5 liter naponta.

Fiúk év 9-13 év: 1,5-1,7 liter naponta

Azt javasoljuk, a folyadékbevitel többsége vízből álljon (kerüljük a cukros üdítőket), de a folyadék egy része gyümölcsök, zöldségek formájában is bevihető, pl. az uborka és a görögdinnye több mint 90% vizet tartalmaz!

A kiszáradás tünetei a gyerekeknél

Mivel a gyerekek nem mindig ismerik fel a szomjúság korai jeleit, ezért esetükben fokozottan fennáll a veszélye a kiszáradásnak.
Enyhe kiszáradás esetén ingerlékenységet, fáradtságot, fejfájást, koncentrációhiányt, csökkent szellemi teljesítményt tapasztalhatunk gyermekünkön. (Ezért is állhat kapcsolatban iskolai teljesítményük és hidratáltságuk.)
Közepes mértékű kiszáradás esetén:
– száraz, repedezett ajkak és szájszárazság
– a vizelet a szokásosnál kevesebb, nyolc-12 órán keresztül nincs vizelet, vagy sötét színű
– hideg vagy száraz bőr
– a gyerek nagyon gyengének vagy ernyedtnek tűnik
– beesett szemek

Hogyan ösztönözhetem gyermekemet, hogy több vizet igyon?

Leginkább azzal, ha szülőként példát mutatsz: azt lássa a gyerek, hogy Te is vizet iszol.
Íme, néhány tipp, amelyekkel bátoríthatod, támogathatod őket, hogy többet igyanak, és megkedveljék a vizet.

  • Győződj meg arról, hogy a gyerekek isznak egy pohár vizet iskola előtt, azaz reggelinél, valamint délután a játékidő előtt és alatt.
  • Rendszeresen kínáld meg őket, különösen meleg időben.
  • Ne törj le, ha nem iszik rögtön elég vizet, újra és újra vizet kínáld meg. 
  • Nagyobb gyerekek esetén beszélgessetek arról, hogy a víz milyen egészséges, és milyen pozitív hatásai vannak rá nézve, ha ezt issza.
  • Iskola előtt ő maga töltse meg a kulacsát.
  • Választhasson magának saját poharat.
  • Olyan kulacsot válasszatok, amiből örömmel iszik: Az Ökopalack gyerekeknek készült verziójára rajzolhat, színezhet, sőt, visszajelzések szerint a víz íze is finomabb belőle. 
  • A palack mindig legyen nála és a kifogyott, töltse újra.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked szívesen igyon vizet, valamint fontos, hogy egy fenntartható palackból igyon, próbáljátok ki az Ökopalackot!

Keresd fel oldalunkat, melyben bővebben olvashatsz a gyerekeknek készült Ökopalack előnyeiről, valamint életkorának megfelelően kiválaszthatod a neki való csomagot!

www.okopalack.hu/fiatalok