Ökopalack – BPA mentes palack, mert műanyag mentes!

Az utóbbi években rendkívül sokat lehetett hallani a BPA egészségre gyakorolt negatív hatásairól. A boltok polcain, pedig egyre szaporodtak a BPA mentes kulacs, BPA mentes palack vagy BPA mentes cumisüveg stb. megnevezésű termékek.

Mi is az a BPA? Milyen káros hatásai lehetnek?

A BPA, vagy szakmai nevén „Bisphenol A” egy igen széles körben alkalmazott műanyagipari alapanyag. Műanyag edények, kulacsok, palackok, csomagolóanyagok készülnek belőle. A BPA emberi szervezetre gyakorolt negatív hatása abból a tulajdonságából ered, hogy a szervezetbe kerülve, az ösztrogénhez, vagyis a női nemi hormonhoz hasonló hatást fejt ki.

Bpa mentes kulacs

Így – bár nem hormon – mégis hormonválaszt vált ki, vagyis összezavarja szervezetünket, torzítja annak működését. Ezáltal összefüggésbe hozható számos betegség kialakulásával, úgy, mint rák, meddőség, pajzsmirigy problémák, idegrendszeri és emésztőszervi zavarok. Különösen gyermekekre és várandós nőkre veszélyes.

Hogyan kerüljük el a BPA-t tartalmazó termékeket?

Az ÁNTSZ szerint: „Általánosságban, az 1, 2, 4, 5 és 6 újrahasznosítási kódszámokkal jelölt műanyagok nagy valószínűséggel nem, míg a 3-as és 7-es kódszámmal jelöltek tartalmazhatnak BPA-t.”  Érdemes tehát a kódszámokat figyelnünk, bár az ÁNTSZ által használt feltételes mód nem túl bíztató.  

A legegyszerűbb megoldás tehát, ha ezután nemcsak arra figyelünk, hogy a félkész, tartósított élelmiszerek helyett a bio-t válasszuk, hanem természetes tárolásukra is gondot fordítunk.

Öko palack 100%-ig természetes anyagokból

Az új, svájci Thank you ökopalack termékcsalád egyáltalán nem tartalmaz műanyagot, minden összetevője 100%-ig természetes. Az üvegkulacs 40% újrahasznosított fehér üvegből és 60% természetes kvarc homokból készül. A kupak FSC (=felelős erdőgazdálkodásból származó) tanúsítvánnyal rendelkező bükkfából és fa biomasszából készül. A védő funkciót betöltő parafaborítás finomra őrölt parafából, a gumigyűrűk pedig természetes kaucsukból készülnek.

Az üvegkulacs formatervezése is külön figyelmet érdemel, hiszen az az aranymetszés arányait tükrözi és laborvizsgálatokkal bizonyíthatóan pozitív hatást fejt ki a palackban tárolt víz kristályszerkezetére (Uttigen, Ernst F. Braun).

A termékcsalád elnyerte a világ legnagyobb bio élelmiszer kiállításának és vásárának, a BioFachnak, a Legjobb új termék díját, valamint az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság Kiváló tervezésért és fenntarthatóságért járó Európa Díját.

Vásárolj Thank you ökopalackot webáruházunkban a képre kattintva!

Vásárolj most 10%-kal olcsóbban!

Iratkozz fel hírlevelünkre és mi küldünk egy azonnali, webáruházunkban beváltható, 10%-os vásárlási kedvezményre jogosító kupont!

A kupon akciós termékekre nem érvényes és viszonteladóinknál nem váltható be.

Kérem a 10%-os kuponom: